EN
EN

2023. gadā ZAZA TIMBER dubultoja apgrozījumu un uzlaboja peļņas rādītājus

22.05.2024.

Trīs ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumi, kas veic līmētā koka konstrukciju projektēšanu, ražošanu un būvniecību, 2023. gadā turpināja izaugsmi un stabilizēja finanšu rādītājus. Uzņēmumi darbojas gan kā individuāli pakalpojumu sniedzēji, gan kā “vienas pieturas aģentūra” klientiem, kam nepieciešami vairāki pakalpojumi būvniecības ciklā – projektēšana un ražošana, ražošana un būvniecība vai visi trīs pakalpojumi.

 

Pieaug apgrozījums

Līmētā koka būvkonstrukciju ražotāja “ZAZA TIMBER Production SIA” apgrozījums 2023. gadā bija 5,61 miljoni eiro – par 64% vairāk nekā gadu iepriekš (3,42 miljoni). Projektēšanas uzņēmuma “ZAZA TIMBER Engineering SIA” apgrozījums 2023. gadā bija 318 tūkstoši eiro – par 75% vairāk nekā gadu iepriekš (181 229 eiro). “ZAZA TIMBER Construction SIA”, kas specializējas koka konstrukciju būvniecībā, 2023. gadā strādāja ar 6,64 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kas bija par 3,9 miljoniem eiro vairāk nekā 2022. gadā (2,73 miljoni eiro).

Visu trīs uzņēmumu kopējais apgrozījums dubultojās, 2023. gadā sasniedzot 12,59 miljonus eiro (2022. gadā – 6,33 miljoni eiro). Neauditētie konsolidētie ZAZA TIMBER zīmola grupas uzņēmumu dati liecina, ka konsolidācijas līmenī 2023. gadā ZAZA TIMBER sasniedza 10,65 miljonu eiro apgrozījumu.

Nostabilizējas peļņa

Uzņēmumu kopējā neto peļņa sasniedza 1,49 miljonus eiro, iepretim zaudējumiem 189 945 eiro apmērā 2022. Gadā; grupas EBITDA 2023. gadā sasniedza 1,87 miljonus eiro. “ZAZA TIMBER Production SIA” 2023. gadu noslēdza ar 347 tūkstošu eiro neto pelņu, pretstatā 384 tūkstošu eiro lielajiem zaudējumiem gadu iepriekš. “ZAZA TIMBER Engineering SIA” gadu noslēdza ar 75 tūkstošu eiro neto peļņu, pretstatā 21 tūkstoti zaudējumiem gadu iepriekš. “ZAZA TIMBER Construction SIA” neto peļņa pieauga par 858 tūkstošiem eiro un sasniedza 1,07 miljonu eiro.

Veiktas investīcijas

2023. gadā tika īstenots nozīmīgs investīciju projekts ZAZA TIMBER rūpnīcā Jelgavas novadā, kur izgatavo līdz pat 32 metrus garas līmēta koka konstrukcijas. Tika uzbūvētas jaunas ražošanas telpas vairāk nekā 2000 m2 platībā. Kopējās projekta investīcijas sasniedza 2,45 miljonus eiro, no kuriem 1,09 miljoni eiro bija Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums. Uzņēmums arī veica investīcijas iekšējo procesu, kontroles sistēmu un iekšējās struktūras pilnveidošanā, kā arī ieguva tiesības lietot koksnes piegādes ķēdes PEFC sertifikātu. ZAZA TIMBER būvniecības uzņēmums 2023. gadā uzņēmums noslēdza līgumu ar Zviedrijas būvnieku arodbiedrībā (Byggnads), iegūstot tiesības Zviedrijā veikt būvniecības darbus.

ZAZA TIMBER ražošanas, projektēšanas un būvniecības uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns saka:

“Koka būves pasaulē piedzīvo renesansi – projektēšanas zinātne, ražošanas un būvniecības tehnoloģijas mūsdienās ļauj no koka būvēt lielas, drošas un skaistas celtnes. Šajā segmentā redzu vēl tālākas iespējas arī ZAZA TIMBER uzņēmumu izaugsmei. Vienlaikus jāatzīmē, ka būdams atjaunojamais resurss, koks ir plaši pieejams, tāpēc konkurence mūsu segmentā ir pamatīga, stāvēt uz vieta nozīmē zaudēt. Lai sekmīgi attīstītos, nepieciešams modernizēties, uzlabot darbības procesus, zināšanu bāzi un piesaistīt profesionālus un kvalificētus darbiniekus. Pagājušajā gadā mēs veicām lielas investīcijas ražošanā, šogad fokuss ir uz darbiniekiem un efektīviem procesiem.”

Māris Peilāns, ZAZA TIMBER Production Chairman of the Management Board

Māris Peilāns,  ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumu valdes priekšsēdētājs

Nozīmīgākie gada projekti

2023. gadā ZAZA TIMBER ražošanas uzņēmums izgatavoja un piegādāja koka konstrukcijas biroju, ražošanas, lauksaimniecības ēku, skolu sporta zāļu, brīvdabas estrāžu, elektroauto uzlādes staciju un tiltu būvniecībai Latvijā, Zviedrijā, Lietuvā, Igaunijā, Spānijā, Portugālē, Dānijā, Norvēģijā, Ukrainā, Islandē, Andorā, Nīderlandē. Nozīmīgi ražošanas projekti pirmo reizi tika veikti pasūtījumiem no Marokas un Austrālijas. Marokā no uzņēmuma ražotajām liektām līmētā koka konstrukcijām tika uzbūvēts ciemats Pasaules bankas un Starptautiskā valūtas fonda pārstāvju gadskārtējai pilnvarnieku sanāksmei, savukārt Austrālijā, Sidnejas vēsturiskajā Darlingas ostā – jumts Tumbalong parka estrādei.

ZAZA TIMBER projektētāju komanda 2023. gadā strādāja pie vairākiem starptautiskiem un vietējiem projektiem, projektējot būvkonstrukcijas, veicot aprēķinus, izstrādājot detalizācijas un montāžas rasējumus, kā arī nodrošinot autoruzraudzību. Nozīmīgākie projekti bija skolu sporta zāles Zviedrijā, izstāžu zāle Austrālijā, autoserviss ar biroju Islandē, ražošanas ēka, slimnīcas fasāde un dzīvojamā ēka Latvijā.

ZAZA TIMBER būvuzņēmuma lielākie projekti 2023. gadā ārpus Latvijas bija koka tilta būvniecība Linšēpingā, Zviedrijā, biroju ēkas Norvēģijā koka konstrukciju montāža, elektroauto uzlādes staciju tīkla būves Dānijā, kur 2023. gadā uzņēmums uzbūvēja 75 jumta konstrukcijas deviņās pilsētās. Latvijā lielākie projekti bija slimnīcas fasādes izbūve Rīgā un “TZMO” biroja un loģistikas centra Rīgā būvniecība (arhitekti: Projektu birojs Grietēns un Kagainis), kas turpinās šogad.

Noslēgti iepriekšējos gados uzsāktie projekti

2023. gadā tika pabeigti projekti, kuru īstenošanā piedalījās vairāki ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumi – projektēšanas birojs, līmētā koka konstrukciju ražotājs un koka konstrukciju būvnieks. Norvēģijā tika pabeigta septiņus stāvus augstā biroju ēka Aker Tech House – tās fasādes un virsgaismas konstrukciju projektēšanā, būvniecībā un būvkonstrukciju ražošanā piedalījās visi trīs ZAZA TIMBER uzņēmumi. Zviedrijā, Linšēpingā tika pabeigts koka tilts, pie kura strādāja ZAZA TIMBER ražošanas un būvniecības uzņēmumi. Latvijā atzinību ieguva arī ZAZA TIMBER būvinženieru projektētā no koka celtā biroju ēku Lizumā (arhitekti: MADE arhitekti). Tā saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu (sudraba ananāss), bet uzņēmuma izgatavotie sfēriski izliektie akustiskie paneļi Sudraba birzī, Mežaparka Lielajā estrādē pirmo reizi nodrošināja koru skanējumu XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos.

Par ZAZA TIMBER

ZAZA TIMBER (www.zazatimber.lv) zīmols tika izveidots 2021. gadā, lai sekmētu tā pārstāvēto uzņēmumu izaugsmi eksporta tirgos. Vārdā ZAZA TIMBER ietvertie burti A un Z norāda uz pilnu pakalpojumu spektru – no koka konstrukciju projektēšanas līdz gatavai būvei. ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumu patiesā labuma guvēji ir Eva un Māris Peilāni un Baiba Radžele; tajos strādā vairāk nekā 90 cilvēki. 2023. gadā “ZAZA TIMBER Production SIA” nodarbināja līdz pat 54 cilvēkiem, “ZAZA TIMBER Engineering SIA” līdz pat 7 cilvēkiem, “ZAZA TIMBER Construction SIA” līdz pat 31 cilvēkam. Ar darba algām saistītajos nodokļos valsts budžetā 2023. gadā uzņēmumi nomaksāja 955 620 eiro.