EN
EN

2022. gadā ZAZA TIMBER palielināja apgrozījumu un nostabilizējās eksporta tirgos

29.08.2023.

Ar ZAZA TIMBER zīmolu strādājošie trīs Jelgavas novada uzņēmumi, kas specializējas līmētā koka būvkonstrukciju ražošanā, projektēšanā un būvniecībā, 2022. gadā turpināja attīstību eksporta tirgos, palielinot apgrozījumu par 14% un īstenojot pasākumus eksportspējas uzlabošanai. Uzņēmumu kopējais apgrozījums 2022. gadā sasniedza 6,33 miljonus eiro (2021. gadā – 5,54 miljoni eiro).

Līmētā koka būvkonstrukciju ražotājs ZAZA TIMBER Production SIA 2022. gadā palielināja apgrozījumu par 30% – no 2,63 miljoniem eiro 2021. gadā uz 3,42 miljoniem eiro 2022. gadā. Uzņēmums gadu noslēdza ar 384 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem, pretstatā 290 tūkstošu eiro lielajai peļņai gadu iepriekš. 2022. gadā uzņēmums veica ievērojamas investīcijas ražošanas kvalitātes sistēmas attīstībā, kvalificētu speciālistu piesaistē, ražošanas efektivitātes uzlabošanā un jaunās pēcapstrādes iekārtās.

2022. gadā uzņēmums izgatavoja un piegādāja līmētā koka konstrukcijas tiltu, biroju un industriālo ēku, skolu, atpūtas kompleksu, sporta zāļu un elektroauto uzlādes staciju būvniecībai – Norvēģijā, Spānijā, Dānijā, Andorā, Baltijas valstīs un citur. Uzņēmuma ražotnē Jelgavas novadā izgatavo līdz pat 32 metrus garas un liektas konstrukcijas un veic augstas precizitātes un sarežģītības pēcapstrādi.

Projektēšanas uzņēmuma ZAZA TIMBER Engineering SIA apgrozījums 2022. gadā pieauga par 22% un bija 181 tūkstotis eiro. Uzņēmums gadu noslēdza ar 21 tūkstoti lieliem zaudējumiem, pretstatā 383 eiro lielajai peļņai gadu iepriekš. 2022. gadā uzņēmums paplašināja komandu un investēja datoru veiktspējā un programmnodrošinājumā.

Pagājušajā gadā uzņēmuma projektētāju komanda strādāja pie starptautiskiem un vietējiem biroju, tiltu, un dzīvojamo ēku projektiem, projektējot būvkonstrukcijas, veicot aprēķinus, izstrādājot detalizācijas un montāžas rasējumus, kā arī nodrošinot autoruzraudzību. Starp nozīmīgākajiem ārvalstu projektiem bija Aker Tech House biroja ēkas fasāde un virsgaismas konstrukcijas Fornebu, Norvēģijā, biroja ēka Kristiānijā un sāmu muzejs Kautokeino, Norvēģijā, koka tilts un dienesta viesnīca Linšēpingā, Zviedrijā. Starp nozīmīgiem projektiem Latvijā bija koka tilts pār Vircavas upi Jelgavas novadā, “TZMO” birojs un loģistikas centrs Rīgā, biroja ēka “Avoti” Gulbenes novadā un “Latvijas finiera” stādaudzētava Siguldas novadā.

ZAZA TIMBER Construction SIA, kas specializējas koka konstrukciju būvniecībā, 2022. gadā strādāja ar 2,73 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kas gandrīz nebija mainījies salīdzinot ar 2021. gadu, kad uzņēmuma apgrozījums bija 2,76 miljoni eiro. 2022. gadu uzņēmums noslēdza ar 215 tūkstošu eiro lielu peļņu, – pretstatā 142 tūkstošiem eiro lieliem zaudējumiem 2021. gadā. Uzņēmuma lielākie būvprojekti 2022. gadā bija Aker Tech House biroja ēkas fasāde un virsgaismas konstrukcijas Norvēģijā, elektroauto uzlādes staciju tīkls Dānijā, koka tilts Zviedrijā.

2022. gadā uzņēmums noslēdza kvalitātes vadības procesu ieviešanu un ieguva ISO 9001:2015 sertifikātu, saņēma Norvēģijas Būvniecības aģentūras sertifikātu (Sentralt godkjent) būvkonstrukciju projektēšanai, koka konstrukciju montāžai un metāla un betona konstrukciju montāžai. Gada vidū uzņēmums uzsāka darbu pie biedra statusa iegūšanas Zviedrijas būvnieku arodbiedrībā (Bygg Nads), kas veiksmīgu noslēdzās 2023. gada jūlijā.

 

ZAZA TIMBER ražošanas, projektēšanas un būvniecības uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns saka: “Sāk atmaksāties mūsu izvēlētā stratēģija – būt vienas pieturas aģentūrai koka būvniecības projektos. Lai gan mūsu biznesi strādā arī atsevišķi, arvien vairāk ir projektu, kuriem ne tikai ražojam koka konstrukcijas, bet arī sniedzam projektēšanas un būvniecības pakalpojumus. Klienti novērtē šādu iespēju un mūsu profesionālās un saskaņoti strādājošās komandas. Vienlaikus redzam, ka būvniecības industrijā prasības ir tik augstas, ka maziem uzņēmumiem to izpilde rada pārlieku lielu slogu, jābūt gana lieliem un stabiliem, lai tās justu nevis kā traucēkli, bet kā priekšrocību. Tā arī ZAZA TIMBER fokuss ir turpināt izaugsmi, investēt kapacitātē un kvalitātē, kļūt finansiāli stabiliem.”

Māris Peilāns, ZAZA TIMBER Production valdes priekšsēdētājs.

Māris Peilāns, ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumu valdes priekšsēdētājs.

ZAZA TIMBER (www.zazatimber.lv) zīmols tika izveidots 2021. gadā, lai sekmētu tā pārstāvēto uzņēmumu izaugsmi eksporta tirgos. Vārdā ZAZA TIMBER ietvertie burti A un Z norāda uz pilnu pakalpojumu spektru – no koka konstrukciju projektēšanas līdz gatavai būvei. ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumu patiesā labuma guvējas ir Baiba Radžele un Eva Peilāne, tajos strādā 60 cilvēki.

No Latvijā celtajām būvēm ZAZA TIMBER Production ir izgatavojis līmētā koka konstrukcijas gājēju tiltam pār šoseju pie Tērvetes Dabas parka, brīvdabas koncertzāles “Mītava” un slidotavas jumtiem Jelgavā, tiltiem Jaunpilī, Liepājā, Jelgavas un Nīcas novadā, estrādēm Penkulē un Krimūnās, “Latvijas Valsts mežu” birojam Dundagā, Talsu bibliotēkai, un citām būvēm. Uzņēmums ir īstenojis unikālu ražošanas projektu Mežaparka Lielajai estrādei, no līmētā koka izgatavojot liela izmēra sfēriski izliektus akustiskos paneļus, kas šogad pirmo reizi nodrošināja koru skanējumu Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos.